facebook twitter
 
English Greek Turkish

about

Dünyaca ünlü Guitar Player dergisi yazarı Barry Cleveland, derginin 2010 nisan sayısında Esthema'nın 2. albümü The Hereness and Nowness of Things ile ilgili olarak "...Esthema dünya kalitesi bir seviyede, özgün, ciddi ve coşkulu bir şekilde çalıyor" diye yazmıştı. Amerika'nın Boston kentinde enstrümental füzyon grubu olarak kurulan Esthema grubu, caz/füzyon, progresif rock, Balkanlar, Anadolu ve Ortadoğu geleneksel müziklerini 2006 yılından beri bünyesinde eriterek kendine özgü bir soundu yaratmıştır. Esthema'nın sounduna şekil veren müzisyenler hem doğu, hem batı etkisini, çalgılarını, kavramını birleştirerek, tüm müzik türlerini ve kültürleri aşan bir nakış yarattılar.

Andy Milas (akustik gitar), Onur Dilişen (keman), Tery Lemanis (ud ve buzuki), Jack Mason (bas guitar) ve Carl Sorensen'in (davul ve perküsyon) yer aldığı ve 2007 temmuzunda piyasaya sürülen Apart From The Rest adlı ilk albümleri, 2008 yılından Indie-Music.com sitesi tarafından 2008 Yılının En İyi 25 Bağımsız Kaydı'ndan birisi olarak seçildi, ayrıca aynı albüm 2009 yılından Providence'taki eleştirel beğeni toplayan Waterfire Festival'inde de seçildi, Gypsy Kings ve Avro Part gibi sanatçıların eserleriyie beraber çalındı. Boston'daki Noise Magazine dergisi eleştirmeni Joel Simches bu CD için "Bu albüm, etnik füzyon, caz, rock, geleneksel (güneydoğu) Avrupa ve Ortadoğu müziklerinin gerçek bir kutlamasından farksız" diye belirtirken, Progression Magazine dergisi eleştirmeni John Collinge ise "Doğu ve batı motiflerinin uyumlu bir birleşimi: Geleneksel (doğu Akdeniz) makamları ve ölçü vuruşları; altında caz-rock baterisi ve bas gitarı olan caz-vari doğaçlamalar ve döneduran ezgiler ile nefis bir şekilde birbirine geçmiş" diye yorumlarmıştı.

2009'da çıkan The Hereness And Nowness Of Things adlı ikinci albümlerini Andy Milas (akustik ve elektro gitar), Onur Dilişen (keman), Tery Lemanis (ud ve buzuki), Ignacio Long (bas guitar) ve Bruno Esrubilsky (davul ve perküsyon) olarak kaydettiler. Esthema, bu yeni albüm ile tekraradan doğu ve batı müziği arasındaki sınırların çizgisini silikleştirdi. Skope Magazine dergisinden Janie Franz "Bu iki albüm onları (Esthema üyelerini) kendi çalgılarının şefi ve etnik füzyon tarzının efendileri yaptı, hem de şu ana kadar kimsenin yapmadığı bir şekilde" ve "Eserlerini dinlemek, dünyanın kalp atışını duymak ve hissetmek gibi birşey" diye yazmıştı. Phosphorescence Magazine dergisinden Lily Emeralde ve Emma Dyllan yeni albüm için "En yüksek sıranın dünya klasındaki bir işbirliği" ve "Esthema bir kez daha göz kamaştırdı" demişti.

The Hereness And Nowness Of Things albümü piyasaya sürüldüğünden beri, aralarında Herbie Hancock, Return to Forever ve Mahavishnu Orchestra gibi çok büyük sanatçıların eserlerinin bulunduğu Latch Fusion Radio istasyonunun En İyi 20 listesinde yer aldı. Esthema ayrıca Indie-music.com 'un düzenlediği 2011'in En İyi 25 Eseri listesine aday gösterildikten sonra kazandı ve Eastern Dance adlı parçaları aynı sitenin Enstrümental Müzik sıralamasında 4. sıraya kadar yükseldi. The Hereness And Nowness Of Things parçaları Birleşik Devletler ve Avrupa'nın her tarafındaki radyo istasyonlarında yer bulurken; 20 eylül 2010'da, Uluslararası Bağımsız Kayıt Sanatçıları Derneği (International Association of Independent Recording Artists - IAIRA) Esthema'nın Eastern Dance adlı parçasını En İyi Uluslararası 10 olarak seçti ve tasdikledi.

Bruno Esrubilsky, Ignacio Long ve Tery Lemanis'in ayrılışından sonra, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden George Lernis (davulcu ve perküsyonist), Filistinli Naseem Alatrash (viyolonselci) ve Amerikalı Tom Martin (bas gitar) gruba dahil oldu. Grup şu anda Long Goodbye adlı yeni albümleri için stüdyoda.

Esthema, 2006 yılından beri New England bölgesi ve New York eyaletindeki özel ve halka açık etkinliklerde konser vermeye devam etmektedir. Daha detaylı bilgi için Andy Milas'a (001) 781-354-4587 numaralı telefondan veya andy@esthema.com adresine email atarak ulaşabilirsiniz.